ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΝΑΙΑΣ

 • Η πόλη της Αρναίας είναι γνωστή ήδη από τους αρχαίους χρόνους, ως Αρναί ή Αυγαία.. Κατάλοιπά της έχουν βρεθεί στο λόφο του Προφήτη Ηλία, 3κμ ΒΑ του οικισμού και είναι σήμερα σε εξέλιξη σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή με σπουδαία ευρήματα.
 • Στα τέλη του 15 ου αιώνα, δημιουργείται στην περιοχή μεγάλος οικισμός (κεφαλοχώρι) με την ονομασία Λιαρίγκοβη ή Λιαρίγκοβα (που διατηρήθηκε ως το 1928) και αποτελεί μια από τις 12 κοινότητες που συγκροτούν τα Μαντεμοχώρια, στην προεπαναστατική περίοδο.
 • Το 1821 καταστρέφεται ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Μετά την καταστροφή, οι κάτοικοί της επιστρέφουν, την ανοικοδομούν και την επανακατοικούν.
 • Στις 2 Νοεμβρίου 1912 ελευθερώθηκε από τους Τούρκους..
 • Γύρω στο 1932 η Αρναία είναι το μεγαλύτερο χωριό της Βόρειας Χαλκιδικής, με 3000 κατοίκους. Κύριες ασχολίες τους ήταν η γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, μελισσοκομία, η ύφανση χαλιών, τα μεταλλεία, η κατασκευή παπουτσιών και το εμπόριο ξυλείας και ζώων.
 • Σύμφωνα με τις διηγήσεις, ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Τα πρώτα συγκροτήματα σπιτιών δημιουργήθηκαν γύρω από την κεντρική πλατεία «παζάρι», την πλατεία «χοροστάσι» και την πλατεία «καρί- παζάρ», στις τοποθεσίες που βρίσκονται και σήμερα. Ο βασικός δρόμος ήταν και παραμένει αυτός που ενώνει το «παζάρι» με το «χοροστάσι».
 • Σημαντικά είναι τα δείγματα παραδοσιακής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπως το παλιό Σχολείο (σήμερα Δημαρχείο Αρναίας), ο ναός του Αγίου Στεφάνου με το καμπαναριό, το αρχοντικό Κατσάγγελου (σήμερα Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας), το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και πλήθος σπιτιών.

Η ΑΡΝΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Η Αρναία σήμερα, είναι ένας από τους σημαντικότερους Δήμους της Χαλκιδικής και ίσως το γραφικότερο χωριό του νομού. Κτισμένη στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα, περιβάλλεται από θαυμάσιο υποβλητικό τοπίο. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 2500 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα προς το Αγιον Όρος, απέχοντας 70 κμ από την Θεσσαλονίκη και 38 κμ από τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα του νομού.
 • Η Αρναία διατηρώντας μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή φυσιογνωμία της και αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον της, έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως « Ιστορικός Τόπος ».
 • Ο παραδοσιακός οικισμός, τα έθιμα και οι παραδόσεις, τα γνήσια προϊόντα (υφαντά, μέλι, γιαούρτι, φέτα κλπ.), η θέση και το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον καθώς και οι άνθρωποί της, αποτελούν για την Αρναία πολύτιμα σημεία αναφοράς και για τους επισκέπτες της, ισχυρό πόλο έλξης.
 • O επισκέπτης έχει εδώ ποικίλες γοητευτικές δυνατότητες επαφής με τον λαϊκό πολιτισμό, το φυσικό κάλλος και τους οικείους απλούς ανθρώπους. Διαμένοντας στην Αρναία, βρίσκεται ήδη και μπορεί να απολαύσει περιπάτους στον τοπικό παραδοσιακό ιστό, με τα παλιά σπίτια, τις στενούρες και τα σοκάκια. Μπορεί να γνωρίσει την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου στο Λαογραφικό Μουσείο, να αισθανθεί θρησκευτική κατάνυξη στις παλιές εκκλησίες του Αγ. Στεφάνου και των Αγ. Αναργύρων, στα μοναχικά πανέμορφα ξωκλήσια.
 • Μέσα από ένα δίκτυο απολαυστικών περιηγητικών διαδρομών, γραφικών μονοπατιών και χώρων αναψυχής, ο επισκέπτης της Αρναίας μπορεί να προσεγγίσει και να γευθεί την παρθένα φύση και τα αμόλυντα προϊόντα της καθώς και σπιτικές νοστιμιές. Και βέβαια μπορεί να διασκεδάσει με μοναδικό τρόπο. Με αφετηρία την Αρναία προσφέρονται στον επισκέπτη της ιδιαίτερα προνομιακές επιλογές για ημερήσιες αποδράσεις. Μπορεί να πραγματοποιήσει συναρπαστική εκδρομή- προσκύνημα στο Αγιον Όρος, να επισκεφτεί τα αρχαία Στάγειρα γενέτειρα του Αριστοτέλη, το Βυζαντινό κάστρο «Νέποσι» σε πολύ κοντινή απόσταση, να πάει για κολύμπι και ψάρεμα στις πολύ κοντινές, μαγευτικές και πεντακάθαρες παραλίες της Χαλκιδικής, ή να επιδοθεί σε πεζοπορία και ορειβασία στις πανέμορφες πλαγιές του Χολομώντα μέσα στο δάσος


ΟΙΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α', 63074 Αρναία Χαλκιδικής
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Τηλ. 23720 23210-11, Κιν. 6944 641656, Fax 2310 227767, email: inn@oikia-alexandrou.gr

  Ελληνικά         English         Deutsch         Italiano